Siirry sisältöön
Johtajan pitää näkyä, jotta häntä voi seurata.

Johtaminen on näkymistä

Suomalaisten johtajien ydinosaamista ovat faktat, asiat ja prosessit. Henkilöstö kuitenkin haluaisi nähdä säännöllisesti kommunikoivan suunnannäyttäjän. Johtajallakin voisi olla oma viestintäsuunnitelma.

Työelämä 2020 -hankkeen johtamisselvityksen (työ- ja elinkeinoministeriö) mukaan suomalainen johtaminen on asiakeskeistä ja maanläheistä. Suomalainen johtaja hallitsee numerot, tietää faktat ja tuntee jopa prosessirakkautta. Maamme pitkät yhtenäiskulttuuriset perinteet tekevät johtamisesta tasa-arvoista ja maanläheistä, nöyrää ja jämptiä. Siihen kuvaan ei tyhjillä sanoilla retostelu kuulu.

Ruotsalaisessa johtamisessa puolestaan korostetaan ”diskuteeraamista”. Oleellinen osa johtamista on altistua asioiden avoimelle puntaroinnille ja keskusteluun eri näkökulmista ja ratkaisuista. Ruotsissa johtajan mielipide on keskustelun aloitus, ei sen lopetus, kuten Suomessa.

Monessa muussa maassa johtajan tulee tietää, mihin ollaan menossa. Eihän sellaista johtajaa kannata seurata, joka ei suuntaa tiedä.

Säännölliset kohtaamiset lisäävät innostusta

Vaikka kulttuurit vaihtelevat, henkilöstö haluaa nähdä säännöllisesti johtajan, joka kertoo näkemyksensä sekä perustelee kantansa.

Säännölliset kohtaamiset jossain muodossa – vaikkapa videoina, sähköposti- tai intranet-viesteinä, some-kanavissa ja henkilöstötilaisuuksissa – vahvistavat luottamusta, lisäävät innostusta ja parantavat tuottavuutta. Kohtaamiset johtajan kanssa saavat henkilöstön tuntemaan työpanoksensa ja itsensä arvokkaiksi.

Prosessirakkaus auttaa

Moni johtaja tuskailee kommunikointiin tarvittavan ajan kanssa. Se ei kuitenkaan ole sen kummempaa kuin johtajan muutkaan työt: mietitään keinot, laaditaan viestimiseen suunnitelma, varataan siihen aika ja tarvittaessa vähän harjoitellaan, homma hoituu hyvin.

Johtaja on yrityksensä hyvä keulakuva, kun saa tehdä sen omalle persoonalleen sopivalla tavalla. Vielä kun näkymiseen laaditaan suunnitelma, asia tulee hoidettua jämptisti, vaatimattomasti, luotettavasti ja asiapohjalta argumentoiden. Niin kuin muutkin tärkeät prosessit.

Johtajalle oma viestintäsuunnitelma?

Comstepper Pro auttaa suunnittelemaan myös johtajan viestimistä.

Myös viestintätoimistomme auttaa – Ota yhteyttä!

Helena Aatinen and Risto Pennanen

Partners, Attention Communication Oy

+358 40 548 6675 or +358 50 387 4082