
Ristiriitaiset viestit murentavat uskottavuutta
Hiljattain seurasimme uutisointia, jonka mukaan viesti toimitusjohtajan lähdöstä vaihtui puolessa päivässä toiseksi. Ensimmäisen tiedon mukaan toimitusjohtaja lähti itse, mutta pian hallituksen puheenjohtaja kertoi, että toimitusjohtaja irtisanottiin. Vastaavia ristiriitaisia viestejä on saatu silloin tällöin myös muista yrityksistä.
On ymmärrettävää, että yhtiö haluaa kertoa hankalasta asiasta tyylikkäästi. Silloin riskinä on uppoaminen suohon, joka upottaa joka askeleella.
Yhtiön uskottavuus ei tietenkään kestä, että sillä on samasta asiasta aamupäivän ja iltapäivän totuus. Sijoittajat, asiakkaat ja henkilöstö kysyvät oikeutetusti, kestääkö seuraavakaan totuus puolta päivää pidempään.
Toinen tuore esimerkki kertoo miten vaikean tilanteen voi hoitaa tyylikkäästi. Talousjohtajan uutisoitiin käyneen kauppaa osakkeella, joka edusti yritystä, jonka kanssa suunniteltiin samaan aikaan fuusiota. Juridiset seikat eivät ole julkisuuden tiedossa, mutta tilanne näytti kieltämättä hankalalta. Yritys toimi tyylikkäästi: Ei kiemurrellut, vaan totesi, että ei näytä hyvältä. Siitä saattoi jo päätellä, että asia päättyy polkujen erkanemiseen.
Hankalaa asiaa viestittäessä on haettava totuudesta pitävä perusta. Yrityksen ei kuitenkaan tarvitse, eikä se henkilöasioissa yleensä voikaan kertoa kaikkia yksityiskohtia julkisuuteen. Viesti on mietittävä monesta näkökulmasta ja myös siitä, miltä tämä näyttää tulevaisuudessa, taaksepäin katsottaessa. Kun viestit on kiteytetty, tarvitaan Q&A antamaan yhtenäinen linja kaikille asianosaisille.
Julkisuutta saaneissa ristiriitaisissa viesteissä näyttää käyneen niin, että viestimistä ei suunniteltu saumattomasti hallituksen kanssa. Hallituksen on kuitenkin linjattava viestiminen asioissa, jotka kuuluvat sen toimivaltaan. Hallituksen on edellytettävä riittävää viestinnällistä valmistautumista, vaikkapa viikonloppuna, jos tilanne niin vaatii. Aina ei aikaa ole kuin yksi yö, mutta silloin sekin on käytettävä.
Yhtenäiset viestit ovat kriittisen tärkeitä esimerkiksi yrityskauppatilanteessa tai strategiaa uudistettaessa. Yrityskaupan viestinnässä ylisuuret lupaukset ja kuorrutus vievät johdon uskottavuuden, kun odotukset eivät toteudukaan.
Uuden strategian lanseerauksessa esimiesten heikolla perehdytyksellä rakennetaan ylimääräistä vaikeutta strategian toteuttamiseen. Kun esimiehet saavat liian kevyen perehdytyksen asiaan ja sitouttaminen on jäänyt ylimmän johdon tasolle, joku voi kevyellä huitaisulla vetäistä maton toteutuksen alta.
Ehkäpä perinteinen ”kysymyksiä ja vastauksia” ei olekaan niin vanhanaikainen työkalu.
Comstepper Pro – Ammattilaisen valinta
Kymmenen palvelua, jotka auttavat suunnittelemaan arjen viestintää ja vaativia tilanteita.
Myös viestintätoimistomme auttaa – Ota yhteyttä!

